Historie Vlagtwedder Landbouwbeurs

De Vlagtwedder Landbouwbeurs heeft een lange traditie. Al in 1905 werd de eerste tentoonstelling georganiseerd door de Tentoonstellingscommissie Vlagtwedde. Volgens een advertentie uit 1908 was er in die tijd: “een keuring van tuigpaarden, merries en veulens, melkkoeien en vaarzen, schapen, lammeren, kippen, konijnen, smids- en stelmakerswerk, fraaie nuttige handwerken, teken- en snijwerk van scholieren, tuinvruchten en bloemen, bijenbenodigdheden en alles wat vrij ter opluistering zou kunnen dienen.”

Het succes van de Vlagtwedder Tentoonstellingsdagen

De tentoonstelling was in het begin ééndaags en de bekendheid van het jaarlijkse evenement groeide snel. Er waren grote prijzen voor de winnaars van de keuringen en dat trok veel mensen aan. Na verloop van tijd werden er steeds meer activiteiten toegevoegd: optredens van muziekkapellen, kermissen, grote gymnastiekfeesten en korfbalwedstrijden. De Tentoontstellingsdagen werden heel belangrijk voor Westerwolde. In 1929 werd er een verloting georganiseerd om de kas te spekken waarbij de loten maar liefst één gulden per stuk kostten. Toch werden er 15.000 loten verkocht.

Voor de 25e verjaardag van de tentoonstelling in 1930 werd er een driedaags evenement georganiseerd. Na de Tweede Wereldoorlog – tijdens de oorlog werd de tentoonstelling zes jaar lang niet georganiseerd – werd die meerdaagse tentoonstelling traditie; soms duurden de Vlagtwedder Tentoonstellingsdagen wel vier dagen. Ook 1955 was een trots jaar: Prins Bernhard stelde een zilveren medaille beschikbaar voor een van de winnaars van de veekeuringen. Die ging uiteindelijk naar de eigenaar van de beste productiekoe.

Vanaf eind jaren zestig ging het minder met de Tentoonstellingsdagen. Handelaren begonnen weg te blijven, er was hevige concurrentie met Zuidlaren en de RAI en het publiek was een beetje tentoonstellingsmoe geworden. In 1972 viel het doek voor de Vlagtwedder Tentoonstellingsdagen. Het comité hield zich vanaf dat moment slapend, maar bewaarde het manifestatieterrein en het geld dat nog in kas zat voor een nieuwe start.

Een nieuw comité met een nieuwe formule

Een nieuwe kans diende zich aan in 1996. Een jong, nieuw comité organiseerde een grote driedaagse landbouwbeurs. Er was weer behoefte aan een gezellige buitenbeurs en er kwamen meteen duizenden mensen op af. Er werden goede zaken gedaan. Om af te kunnen wisselen met de Landbouwmanifestatie in Zuidlaren werd de Vlagtwedder Landbouwbeurs na 1997 eens in de twee jaar gehouden. De nieuwe formule bleek een succes en de beurs is sindsdien alleen maar gegroeid.

Het comité dat in 1996 met veel enthousiasme de Vlagtwedder Landbouwbeurs op poten zette, doet dat nu nog steeds en met net zo veel plezier. Meer informatie en contactgegevens van het bestuur vindt u op de pagina bestuur.